Verduurzamen van je boodschappen in 3 stappen!
Wil je beginnen met het verduurzamen van je boodschappen? Mooi plan. Het kan alleen nogal eens lastig zijn, want de mogelijkheden zijn legio. Wat is nu duurzamer, een in plastic verpakte biologisch komkommer of een bespoten komkommer? Lastige issues, waar de meningen ook nog eens over zijn verdeeld.
Stap 1: verduurzamen van je boodschappen, de komkommer
Als argument voor het plastic wordt nog wel eens gezegd dat het plastic er is, zodat de biologisch komkommer langer mee gaat. Ja een waarheid als een koe, maar als je aan de ene kant zoveel mogelijk gif vermijdt en de berg plastic afval mee vergroot, hoe duurzaam is het dan nog? Wat is dan de beste oplossing? Als je de ultieme oplossing wil dan is het natuurlijk: de niet verpakte biologische komkommer zoeken. Dit geldt eigenlijk voor alle groentes. Het betekent dat je echt om moet qua inkoop. Wellicht is de supermarkt niet meer de beste plek voor jou om je groentes in te kopen en meer seizoengroentes moet gaan eten. Het verduurzamen van je boodschappen is niet zondermeer makkelijk.
Stap 2: Duurzaam schoonmaakmiddel
Het lastige met schoonmaakmiddelen is dat er een heleboel schoonmaakmiddelen zijn die eruitzien alsof ze milieuvriendelijk zijn. Daarnaast: een schoonmaakmiddel is vaak ook om bacteriën te doden, dus ergens is het ook wel logisch dat een duurzaam schoonmiddel bijna een utopie is. Toch is er wel degelijk een meer duurzaam schoonmaakmiddel te vinden. Waar je op moet letten om een duurzaam schoonmaakmiddel te vinden is onder andere:
- Er moet geen gevarensticker op zitten.
- Er moeten geen microplastics in zitten.
- Het schoonmaakmiddel is biologisch afbreekbaar.
- De verpakking is recyclebaar.
Tip: denk hierbij ook aan de schoonmaakspullen. Zijn er duurzamere alternatieven?
Stap 3: gezondere producten
Duurzaam gaat niet alleen over het milieu, de verpakking en de arbeidsomstandigheden van de mensen die het product maken. Het gaat ook over gezonde producten eten. Je bent zelf net zo goed onderdeel van de natuur. Een goede basis kan zijn om meer onbewerkt voedsel te eten en vooral veel groentes. Wees daarbij niet te streng voor jezelf, want anders is de kans groot dat je het moeilijk volhoudt. Verder helpt het om nieuwe recepten te zoeken en misschien ook wel om te werken met voedingsschema's, want dat zorgt voor een fijne afwisseling.
Ben je na deze 3 stappen klaar? Natuurlijk niet, alleen zijn de boodschappen vast al wel een stuk duurzamer geworden.