Waarom je bewerkt eten het beste kunt vermijden

bewerkt eten

Bijna iedereen heeft wel het voornemen om gezond te eten of om af te vallen. Maar wat is nu “gezond” eten eigenlijk? Er zijn zo veel verschillende meningen, waardoor het lijkt alsof er geen gezond eten meer bestaat. Maar gelukkig is dat niet waar! Er bestaat niet zo iets als gezond of ongezond, aangezien ieder product wel zijn voor- en nadelen heeft. Toch kun je er het beste voor kiezen om pure producten te eten. Tegenwoordig eten we veel bewerkt eten, maar wat is dat eigenlijk en waarom is het verstandig om bewerkt eten te vermijden? Dat vertellen we in deze blog!

Wat is bewerkt en puur eten?

Bewerkt eten zijn voedingsmiddelen die voor de consumptie een bewerking hebben ondergaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn door er bepaalde ingrediënten of stoffen aan toe te voegen, het product al te bakken, koken of frituren en vrijgemaakt zijn van ziektekiemen. Aan deze producten worden vaak meerdere ingrediënten toegevoegd. Bewerkte producten herken je dan ook vaak aan de lange ingrediëntenlijst. Puur eten is daarentegen niet bewerkt geworden. Aan deze producten zijn geen ingrediënten, conserveringsmiddelen of smaakmakers aan toegevoegd.

Waarom is bewerkt eten zo slecht?

Er zijn een aantal redenen te benoemen waarom bewerkt eten zo slecht is. Allereerst bevat bewerkt eten vaak toegevoegde vetten, suikers of zout. Deze toevoegingen kunnen leiden tot een overschot aan deze stoffen in jouw lichaam. Het gevolg van te lang en te veel vetten, suikers en zout eten, zijn gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk, overgewicht of hart- en vaatziekten.

Een andere reden waarom bewerkt is minder goed is dan puur eten, is dat het minder voedingsstoffen bevat. Zo zitten er in puur eten meer voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Door langere tijd te weinig van zulke voedingsstoffen binnen te krijgen, kan dit leiden tot tekorten of andere gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Gerelateerd nieuws  Welke kwaliteiten heb je nodig in de zorg?

Een andere reden waarom bewerkt eten minder gezond is, is dat het vaak meer calorieën per gram dan onbewerkt eten bevat. Dit komt voornamelijk door de vetten en suikers die eraan zijn toegevoegd. Doordat je meer calorieën binnenkrijgt met bewerkt eten, kan de kans op gewichtstoename toenemen. Wil je graag iets lekkers eten zonder dat er meteen veel calorieën inzitten? Maak dan een van deze 3 gezonde cake recepten!

bewerkt eten

Tips om vaker puur te eten!

Om ervoor te zorgen dat je wat vaker dat bewerkte eten laat liggen, geven we hieronder een aantal tips om vaker puur te eten.

  • Kies vaker voor onbewerkt voedsel, zoals fruit, groentes, noten, zaden of peulvruchten. Dit zijn meestal de producten die niet te vinden zijn in een verpakking of zakje, maar op de versafdeling van de supermarkt ligt.
  • Lees vaker de etiketten van een product. Zie je dat de ingrediëntenlijst van het product enorm lang is? Vermijd het dan! Dit betekent namelijk dat het een bewerkt product is.
  • Maak je eigen gerechten. Koop alle ingrediënten van jouw gerecht vers in de supermarkt en probeer zo min mogelijk producten uit zakjes en pakjes te gebruiken.
  • Vermijd frisdranken en vruchtensappen. Kies bijvoorbeeld voor water met fruit erin, zo behoudt je toch nog die zoete smaak.

Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan ook zeker onze blog over de verschillende banen in de bouw!

Recent

SEO vs. SEA: Een snelle samenvatting

14/09/2023

Het belang van een imago onderzoek voor een sterk merkimago

12/09/2023

Zonnepanelen. Doen of laten?

07/09/2023

3 unieke banen die jouw vaardigheden verbeteren

04/09/2023

Een website opstarten voor je bedrijf

23/08/2023

Meer in deze categorie

De voordelen van sporten met groepslessen

|
Gezondheid

Manieren om af te vallen

|
Eten en Drinken, Gezondheid

Goed functioneren na een trauma

|
Gezondheid

Verschillen tussen mindsets

|
Gezondheid, Hobby & Vrije tijd
© Copyright Mentenueva Marketing 2023
hello world!