Het afvalprobleem, wat kunnen we eraan doen?

13/02/2023
|
277
afvalcontainers Den Haag

Het zal niemand verbazen dat er tegenwoordig een afvalprobleem gaande is in de wereld. Op straat zie je regelmatig blikjes, verpakkingen of ander afval liggen, maar dit is nog lang niet het grootste probleem. Alhoewel dit al onnodig is aangezien er vaak 10 meter verderop gewoon een prullenbak staat, ligt ons grootste probleem niet op land. Minder plastic verpakkingen kopen, afvalcontainers huren Den Haag of minder afval exporteren als bedrijf, hoe lossen we het probleem op?

De zee

Het grootste probleem waar we op dit moment mee kampen is de hoeveelheid afval in de zee. Jaarlijks komt er ongeveer 11 miljoen ton afval in de zee terecht en dit laat sporen achter in onze natuur. De dieren die in de zee leven zijn hier uiteraard niet blij mee. Ze raken er verstrikt, eten het op, of het verwoest hun woongebied. Verder overlijden er jaarlijks ook veel zeedieren aan zogeheten spooknetten. Dit zijn visnetten die achtergelaten worden en vrij door de oceaan spoelen. Hier blijven veel dieren in hangen en zodra ze hierin vast komen te zitten, is het voor de meeste dieren einde verhaal.

Het afval komt vaak op verschillende manieren in de zee terecht. Allereerst is er natuurlijk afval van ‘gewone’ mensen. Dit wordt vaak achtergelaten of waait de zee in en komt dicht bij de kust al in het water terecht.

Ten tweede komt er veel afval in het water terecht door illegale dumping. Het komt vaak voor dat dit afval niet in het land van productie gedumpt wordt. Voorheen gebeurde dit vaak in China, maar sinds zij de import van afval verboden hebben eindigt het regelmatig in Turkije. In 2021 exporteerde de EU 16,5 miljoen ton plastic afval naar Turkije, dit was de helft van de totale afvalexport vanuit de EU dat jaar.

afvalcontainers Den Haag

Over de hele wereld

Het probleem is over de hele wereld gaande, maar niet overal is het even goed te zien. Zoals genoemd wordt er steeds meer afval gedumpt in Turkije en verder door Nederland ook in Vietnam en Indonesië. Op papier wordt het afval naar deze landen gebracht zodat het daar verder verwerkt kan worden, maar in de praktijk gebruiken Europese landen het simpelweg als stortplaats, zodat zij zelf van het afval af zijn. Als jij als consument wilt gaan verbouwen, zoek je bijvoorbeeld naar afvalcontainers Den Haag. Hierin verwerk je dan netjes je afval en wordt het naar de stort gebracht, goed bezig denk je bij jezelf. Maar in werkelijkheid wordt vervolgens maar de helft of zelfs minder gebruikt voor recyclen en wordt het grootste gedeelte naar de andere kant van de wereld gebracht.

Gerelateerd nieuws  Wat is het grootste eiland ter wereld?

Mogelijke oplossingen

Het is natuurlijk niet makkelijk om dit grote probleem op te lossen. Mensen blijven nou eenmaal afval produceren en dit valt niet te stoppen. Wel kan men een stuk minder afval produceren per jaar. Zo zijn er de kleine dingen, zoals een eigen beker gebruiken wanneer je koffie gaat halen, in plaats van iedere dag een nieuw wegwerpbekertje. Ook zou het al schelen als iedereen een eigen tas meeneemt naar de supermarkt, in plaats van iedere keer bij de boodschappen een plastic tasje te kopen. Dit zou al flink wat plastic schelen én zou iedereen geld besparen. Verder zou het goed zijn als mensen niet zomaar hun oude elektronische apparaten weggooien. In je telefoon zit bijvoorbeeld veel plastic en metaal, waaronder materialen die van waarde zijn zoals goud. Ook zitten er schadelijke stoffen in zoals kwik en het zou dus goed zijn als niet iedereen zomaar zijn oude apparaten weggooit. Elektronische apparatuur is op dit moment de snelst groeiende categorie afval binnen de EU en dit moet dus flink afgeremd worden.

Recent

De ultieme gids voor een succesvolle verbouwing

06/09/2024

Wat verandert er als je ouders gaan scheiden?

02/09/2024

Duurzaam omgaan met bouwafval

28/08/2024

Hoe je vogels kunt herkennen aan hun geluid

26/08/2024

De rol van innovaties in infrastructuurprojecten

21/08/2024

Meer in deze categorie

Hoe je vogels kunt herkennen aan hun geluid

|
Natuur

Wat is het grootste eiland ter wereld?

|
Natuur

Steden worden steeds duurzamer

|
Algemeen, Natuur

Snoeihout: een ongeziene kans voor duurzaamheid

|
Algemeen, Natuur
© Copyright Mentenueva Marketing 2024
hello world!