Wat is anticiperen en waarom is dat zo handig? 

02/12/2022
|
256
bouten en moeren

Je moet beter anticiperen, misschien heb je het wel eens gehoord tijdens een rijles of van je ouders als iets was vergeten. Anticiperen is het toverwoord, zo lijkt het wel. Toch zit er een kern in, want anticiperen kan je heel veel voordeel geven. Wil je weten: wat is anticiperen en wat zijn de voordelen? Lees dan verder. 

Wat is anticiperen?

Wellicht kun jij deze vraag al overslaan, want 99% van de Nederlanders weet wat dit woord betekent. Voor wie het nog niet weet, dat is ook geen schande: anticiperen betekent vooruitdenken. In het verkeer betekent het dus dat je al verder denkt. De auto gaat vrij snel, dus je moet bijvoorbeeld bij het oversteken al nadenken als je tegenliggers ziet: kan ik veilig de kruising oversteken. Dit vooruitdenken dat is een voorbeeld van anticiperen. 

Wat is anticiperen: voordelen

Het grote voordeel van anticiperen is dat je meer vanuit een flow kan werken of zijn. Als je alles moet zoeken elke keer bijvoorbeeld, dan is dat niet handig. Dan duurt iets langer, omdat je telkens wordt afgeleid door iets wat de flow verstoort. Alles op de plek leggen, zorgt er dus voor dat je tijd bespaart voor later.

Een ander voordeel van anticiperen is dat je niet zo snel in een lastige situatie komt als iets anders loopt dan je had verwacht. Als je bijvoorbeeld ineens op een kind moet oppassen, maar je had er geen rekening mee gehouden, dan kan het zijn dat je nog snel boodschappen moet doen. Alleen als je standaard al wat dingetjes in huis hebt voor oppaskinderen, dan loopt alles nog steeds makkelijk op rolletjes. 

Gerelateerd nieuws  De mooiste plekken om te wandelen in Nederland

bouten en moeren

Nadeel van anticiperen 

Overdreven anticiperen is het andere uiterste. Dat is voor alles vooruitdenken. Als je dat doet, gaat het al snel ten koste van het moment en van de creativiteit. Je bent namelijk anders elke keer bezig met denken aan de toekomst en dat kan dan juist ook weer beletten om ergens met je hoofd erbij te zijn.  

Voordeel: weet waar je bouten en moeren liggen 

Als je aan het werk bent en je moet telkens op zoek naar de juiste bouten en moeren, dan kan een klus lang duren. Professionele vakmensen hebben daarom dan ook overzicht in hun gereedschapskist en ruimen elke keer ook alles netjes op. Daar liggen niet alle bouten en moeren rond te slingeren. Dat zorgt voor overzicht en daarmee begin je de volgende dag meteen alweer goed. Zonder dat je dus naar die bouten en moeren moet zoeken. 

Lees ook Hoeveel online kansen laat jij liggen?

Recent

Wanneer moet je een schoen repareren?

25/06/2024

Hoe kies je een goede dakdekker?

21/06/2024

Offline adverteren? Dit kun je doen!

21/06/2024

Hoe kies je de perfecte smartphone?

20/06/2024

Wat is logistieke dienstverlening?

19/06/2024

Meer in deze categorie

Wanneer moet je een schoen repareren?

|
Hobby & Vrije tijd

Hoe kies je de perfecte smartphone?

|
Hobby & Vrije tijd

Zo organiseer je een themafeest

|
Hobby & Vrije tijd

De ultieme gids voor al je festival essentials

|
Hobby & Vrije tijd
© Copyright Mentenueva Marketing 2024
hello world!