Koelkast in de auto: welke omvormer heb je nodig?

21/09/2021
|
149
auto-omvormers

Heb je het kamperen uitgevonden en wil je een vakantie dichtbij huis? Lekker snel weg met de auto? Een koelkast gebruiken, met stroom van de auto, is dan vaak één van die wensen! De sigarettenaansteker (12V) aansluiting kun je daarvoor prima gebruiken. Hoe? Dat lees je in dit artikel. 

Hoe werkt het? 

Het verhaal in een notendop? Een 12 volt aansluiting kan elektrische apparaten niet genoeg stroom leveren. Een 12V omvormer is dan de oplossing. Dit apparaat zet 12 volt gelijkstroom om in 230 volt wisselstroom. 

Wat moet je weten over auto omvormers? 

Auto omvormers hebben een aantal relevante kenmerken waar je op moet letten. De aansluiting waar je de stroom vandaan haalt, dat noem je de ingangsspanning. Dit is dus 12 volt gelijkstroom. De gewenste uitgangsspanning is 230 volt wisselstroom. 

Wat moet je nog meer weten? Bij een omvormer hebben ze het over een bruikbaar vermogen (continue) en het onmiddellijk impuls vermogen. Deze waarden worden in watt weergegeven. 

Hoe weet je hoeveel watt jouw omvormer minimaal moet hebben? Dat hangt o.a. af van de grootte van de hoeveelheid stroom, van de 12 volt aansluiting in jouw auto. Dit zit normaal tussen de 10 en 15 Ampère. Weet je niet hoe dat met jouw auto zit? Dat kun je vaak gewoon vinden op het internet of in de documenten van jouw auto. 

Gerelateerd nieuws  4 Romantische plekken in Maastricht

Bij 15 Ampère ligt het maximale vermogen van de omvormer op 12V x 15A = 180 watt. 

Bij een maximaal vermogen van 180 watt, zou het bruikbaar vermogen (continue) dan dus meer dan 180 watt moeten zijn. Een omvormer met een bruikbaar vermogen van 300 watt zou dus prima zijn. Maar dit is nog niet het hele verhaal... 

Welk auto omvormers zijn geschikt? 

Wat weet je nu? Een auto vormer voor jouw koelkast moet dus een 12 volt gelijkstroom ingangsspanning en een 230 volt wisselstroom uitgangspanning hebben. Klopt. 

Daarnaast moet het bruikbaar vermogen (continue) van de omvormer groter zijn dan het maximale vermogen (in het voorbeeld 180 watt). Check! 

Maar nu ben je er nog niet helemaal. Voor een koelkast heb je een zuivere Sinus nodig. Ook dit vind je in de specificaties van een auto omvormer. Controleer dus of de omvormer hieraan voldoet. 

Ten slotte: vergeet ook niet dat een auto omvormer moet passen bij de koelkast. Zo kun je een kleine compressor koelkast niet gebruiken, met een omvormer van bijvoorbeeld 500 watt. Dan heb je minimaal 600 watt nodig. 

Laat je dus eerst goed informeren over auto omvormers, zodat je veilig kunt genieten van jouw koelkast. Veel plezier alvast! 

auto-omvormers

Recent

Tegels leggen met jouw tegeldonkey!

13/05/2024

Efficiënte flow control in industriële toepassingen met schuifafsluiters

13/05/2024

De ultieme gids voor al je festival essentials

13/05/2024

4 Romantische plekken in Maastricht

09/05/2024

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

24/04/2024

Meer in deze categorie

De ultieme gids voor al je festival essentials

|
Hobby & Vrije tijd

4 Romantische plekken in Maastricht

|
Hobby & Vrije tijd

Bezienswaardigheden in Den Haag

|
Hobby & Vrije tijd

Alles wat je moet weten over de Opiumwet

|
Hobby & Vrije tijd
© Copyright Mentenueva Marketing 2024
hello world!