Welke kwaliteiten heb je nodig in de zorg?
Werken in de zorg is vaak moeilijker dan mensen denken. Ben jij van plan om in de zorg te gaan werken? Dan zijn er een aantal competenties die onmisbaar zijn. In deze blog vind je de meest belangrijke kwaliteiten die nodig zijn in de zorg. Wellicht kun je jezelf wel vinden in deze lijst met kwaliteiten of neem je er een of twee ontwikkelpunten van mee.
1. Zorgzaam
Wanneer je in de zorg werkt zul je zorgzaam moeten zijn. Je moet aandacht hebben voor je medemens. Dit is bij lange na niet vanzelfsprekend voor alle zorgmedewerkers. Toon zorgzaamheid door tijd te maken voor je patiënt wanneer het kan. Je kan de tijd die een patiënt doorbrengt veel prettiger maken wanneer je belangstelling toont. Dit gevoel geef je al wanneer je bereid bent om 1% verder te gaan dan nodig is.
2. Empathisch
Mensen in de zorg hebben vaak te kampen met fysieke of geestelijke klachten met alle gevolgen van dien. Voor een patiënt is het belangrijk om begrepen te worden. Probeer je daarom zo goed mogelijk in te leven in de situatie van een ander. Op deze manier krijg je antwoord op de waaromvraag van gedragingen, gevoelens of uitspraken van patiënten.
3. Neem je werk niet mee naar huis
Je zult wanneer je in de zorg werkt mogelijk te maken krijgen met ernstige ziekte beelden. Het is van belang om niet emotioneel betrokken te raken bij patiënten. Op deze manier neem je je werk mee naar huis. Wanneer je ernstige gebeurtenissen of ervaringen niet van je af kan zetten loop je een verhoogd risico op een burn-out. Praat met familie, vrienden of collega’s over de gebeurtenissen op werk. Op deze manier kun je je ei kwijt en voorkom je een opkropping van gevoelens. Let hierbij wel op dat het verstrekken van patiëntengegevens verboden is. Gebruik geen of fictieve namen om het verhaal bespreekbaar te maken.
4. Wees vriendelijk
Vriendelijk zijn is een competentie die niet mag ontbreken wanneer je in de zorg werkt. Voor een patiënt is het prettig om door een vriendelijke medewerker geholpen te worden. Houd je aan de fatsoensnormen door je patiënten bijvoorbeeld met u aan te spreken in plaats van je of jij. Houd tot slot je emoties onder controle door empathisch te zijn. Wanneer je je kan vinden in iemands gedrag ben je zelf minder snel geneigd om je geduld of woede te verliezen.