Verantwoord je spierherstel bevorderen

25/05/2021
|
124

Eenieder die regelmatig sport heeft er wel eens last van. Je spieren worden zwaar of in elk geval een stuk zwaarder belast dan normaal en zullen op een bepaald moment gaan verzuren. Wat is hier de oorzaak van en hoe kan je ervoor zorgen dat je hier zo snel en goed mogelijk weer van herstelt.

 

Je spieren tijdens een training

Spierpijn, we kennen het allemaal. Je hebt een zware training achter de rug en de volgende dag, of dag twee na de training zoals velen ervaren, kunnen je spieren stijf of zelfs pijnlijk aanvoelen. Het staat nog niet voor 100% vast hoe spierpijn nu daadwerkelijk ontstaat, maar het zal er vrij zeker iets mee te maken hebben dat tijdens een training er schade ontstaat aan de spiervezels wat resulteert in pijn. Vervolgens moet je de spier wat tijd geven om te herstellen zodat je de volgende training de spier op hetzelfde niveau of zelfs wat zwaarder kan belasten.

 

Verschil in spiersoorten

Als je nu bijvoorbeeld een bodybuilder en een marathonloper neemt zal je zien dat ze allebei erg gespierd zijn, maar beiden op een geheel andere manier. Dit heeft te maken met het feit dat er twee verschillende soorten spiervezels zijn. Deze twee soorten worden ook wel type één en type twee genoemd.

Gerelateerd nieuws  Wat is Bpost en hoe is het ontstaan?

 

De witte spiervezels die ook wel fast twitch (type twee) worden genoemd komen vooral bij de krachtsporters voor. Type twee spierweefsel kenmerkt zich voornamelijk door de explosieve kracht die het kan leveren.

 

Rode spiervezels worden slow twitch genoemd (type één) en komen met name bij duursporters voor. De spieren hebben een lang uithoudingsvermogen en zijn uitstekend bestand tegen vermoeidheid.

 

Tips voor spierherstel

Na het sporten is het belangrijk om vlot weer te herstellen, zodat je daarna weer verantwoord kunt gaan trainen. Maar wat kun je nu doen om het spierherstel te bevorderen? Spierherstel bevorderen doe je met name door dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn namelijk de belangrijkste bouwstoffen van je spieren. Je kan dan denken aan eiwitshakes, proteinbars of de gebruikelijke voedingsmiddelen zoals eieren, kip en kwark. En misschien wel net zo belangrijk om het spierherstel te bevorderen is rust. Zorg ervoor dat je niet twee opeenvolgende dagen dezelfde spiergroepen traint zodat de spieren direct na belasting voldoende rust krijgen.

Recent

Energie-efficiëntie bij bedrijven

23/11/2023

Waarom kiezen voor een nieuw bankstel

21/11/2023

Snoeihout: een ongeziene kans voor duurzaamheid

16/11/2023

Beter zorgen voor jezelf: zo krijg je vleugels!

08/11/2023

De ultieme sport motivatie

06/11/2023

Meer in deze categorie

Snoeihout: een ongeziene kans voor duurzaamheid

|
Algemeen, Natuur

De ultieme sport motivatie

|
Algemeen, Hobby & Vrije tijd

De diverse wereld van interieurstijlen 

|
Algemeen

Netjes uitzien voor een sollicitatie

|
Algemeen
© Copyright Mentenueva Marketing 2023
hello world!