Select Page

Wanneer je zojuist veel geld hebt uitgegeven aan gloednieuwe rolluiken wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Het is daarom erg belangrijk om met enige regelmaat je rolluiken te reinigen. Dit verhoogt de levensduur enorm en zorgt ervoor dat er minder onderhoud nodig is. Daarnaast ziet het er natuurlijk verzorgt uit! Maar hoe kun je nou heb beste rolluiken reinigen? Wij leggen het je uit.

Buitenkant reinigen

Rolluiken zijn vaak het vuilst aan de buitenkant. Ze komen aan deze kant in aanmerking met weer en wind, waardoor er een hoop vuil kan verzamelen. Gelukkig is dit klusje geen onbegonnen werk. Mits je rolluiken natuurlijk van buiten toegankelijk zijn. De eerste stap is de rolluiken zover mogelijk sluiten, zodat alle lamellen strak tegen elkaar aan zitten. Heb je elektrische rolluiken? Zorg er dan voor dat ze uit de stroom zijn. Gebruik een niet bijtend schoonmaakmiddel om een sopje te maken. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen vale vlekken veroorzaken en zijn dus ten zeerste af te raden. Met een zachte spons kunnen vervolgens de lamellen gepoetst worden en daarna van boven naar beneden afgedroogd worden. Het is bij het reinigen van rolluiken aangeraden de vensterbank te bedekken om vuilvlekken te voorkomen. Je kan natuurlijk ook meteen de vensterbanken poetsen voor een compleet schone uitstraling.


Binnenkant reinigen

Het reinigen van de binnenkant van de rolluiken kan een stuk ingewikkelder zijn. Je komt namelijk niet bij alle lamellen tegelijk. Er kan dus een hoop tijd aan kwijt zijn. Wij raden aan hier ook altijd de stroom uit te schakelen. Vervolgens de lamellen een voor een naar beneden te laten zetten en ze stuk voor stuk af te nemen met een mild sopje. Mocht je dit niet al te vaak doen kan het geen kwaad om de rolluiken tevens in te waxen, hierdoor blijft er in de toekomst minder vuil plakken aan de rolluiken en blijven ze langer schoon. Daarnaast kan het geen kwaad om jaarlijks de rubbers te smeren met speciaal vet. Hierdoor blijven ze soepel en kan jouw rolluik niet vastlopen.

Lees ook:  4 tips bij het kiezen van een rijschool