Industriële ventilatoren

03/09/2021
|
85
centrifugaal ventilator

Een ventilator is machine die ervoor zorgt dat lucht of gas in beweging wordt gebracht. Een ventilator wordt gebruikt om een ruimte te voorzien van verse lucht of om een ruimte af te laten kolen door er lucht overeen te laten stromen. De lucht wordt aan de achterkant in het apparaat gezogen, deze wordt direct verplaatst en versneld aan de voorkant weer uitgeblazen. Hoe sneller de bladen van een ventilator draaien, hoe meer lucht er verplaatst wordt. Bij hogere snelheden wordt er ook meer energie gebruikt. Er bestaan verschillende ventilatoren. Een ventilator die in je huis staat, kan natuurlijk niet gebruikt worden in de veeteelt. Je hebt axiaal ventilatoren en centrifugale ventilatoren.

Waaruit bestaat een ventilator?

Een ventilator bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn: slakkenhuis/behuizing, het wiel/rotorblad de stoel, de inlaatconus en de motor. Er zijn drie soorten waaiers: de voorwaarts gebogen schoepen, de radiaal waaiers (rechte schoepen) en de achterwaarts gebogen schoepen.

centrifugaal ventilator

Voor- en nadelen

Een axiale ventilator heeft een hoge luchthoeveelheid verplaatsing bij lage druk en een centrifugaal ventilator zorgt voor luchtverplaatsing bij hoge druk. De voordelen van een axiale ventilator is dat er veel luchthoeveelheid verplaatsing is en de ventilator kleine afmetingen heeft. Echter heeft deze ventilator ook nadelen, zo heeft hij een hoog geluidsniveau en is er sprake van turbulentie. De voordelen van een centrifugaal ventilator is dat de energie efficiënt is en de druk bestendig is. Het nadeel van deze ventilator is dat hij grote afmetingen heeft en zwaar in gewicht is.

Gerelateerd nieuws  Subsidies vanuit de overheid

Centrifugaal ventilator

Een centrifugaal ventilator is bedoeld voor de utiliteitssector of voor de industriële sector. Deze ventilator wordt ook wel radiaal ventilator genoemd. Centrifugale ventilatoren worden het meest gebruikt bij hoge druk systemen, omdat ze kleinere luchthoeveelheden verplaatsen en een grote druk op kunnen bouwen. Ook zorgen ze voor een stabiele luchtverplaatsing in het kanaal. De radiale ventilatoren gebruiken weinig energie. Ze zijn zeer geschikt om lucht te verplaatsen in onderdruk of overdruk systemen. Bij een centrifugaal ventilator komt de lucht de as volgend binnen in de waaier en wordt radiaal in de behuizing afgevoerd. Centrifugale ventilatoren kunnen onder andere ingezet worden bij kantoren scholen, in de horeca en in de industrie.

Recent

Energie-efficiëntie bij bedrijven

23/11/2023

Waarom kiezen voor een nieuw bankstel

21/11/2023

Snoeihout: een ongeziene kans voor duurzaamheid

16/11/2023

Beter zorgen voor jezelf: zo krijg je vleugels!

08/11/2023

De ultieme sport motivatie

06/11/2023

Meer in deze categorie

Snoeihout: een ongeziene kans voor duurzaamheid

|
Algemeen, Natuur

De ultieme sport motivatie

|
Algemeen, Hobby & Vrije tijd

De diverse wereld van interieurstijlen 

|
Algemeen

Netjes uitzien voor een sollicitatie

|
Algemeen
© Copyright Mentenueva Marketing 2023
hello world!