Lerarenopleiding voortgezet onderwijs

28/01/2021
|
276

Het beroep van leraar kan veel voldoening geven. Het is afwisselend en uitdagend werk. Je geeft namelijk niet alleen les, maar bent ook een mentale coach. Daarnaast moet je lessen voorbereiden, hebt gesprekken met ouders, kijkt proefwerken na en helpt bij het organiseren van excursies en evenementen. Je krijgt ook te maken met een uiteenloop van leeftijdscategorieën en typen mensen. Van brugklassers tot collega’s die bijna met pensioen gaan en van opstandige tieners tot aan collega’s van dezelfde leeftijd.

Verschil in opleidingen leerkrachten

Bij een opleiding tot basisschool leraar krijg je een algemene onderwijs opleiding en daarnaast leer je alle basisschoolvakken. Bij een leraren opleiding voor het voortgezet onderwijs is dit niet het geval. Je dient jezelf namelijk te specialiseren op één vak. Denk bijvoorbeeld aan Leraar Frans of Leraar Nederlands. De opleidingen worden zowel in voltijd, deeltijd en duaal gegeven. Dat maakt het voor iedereen mogelijk om de opleiding tot leraar te volgen. De meeste opleidingen die gevolgd worden duren 4 jaar. Het is echter mogelijk om de opleiding verkort te volgen. Bij de opleiding voor het voortgezet onderwijs wordt er echter ook onderscheidt gemaakt in leraren 1e graads en leraren 2e graads. Leraren 2e graads kan in de onderbouw van het havo en vwo lesgeven én aan alle jaren van het vmbo. Een 1e graads leraar mag op alle niveaus van het voortgezet onderwijs lesgeven.

Gerelateerd nieuws  Waarom huidverzorging essentieel is

Mocht je al leerkracht zijn en er enige tijd uit hebben gelegen vanwege een burn-out of andere zaken? Dan is reintegratie onderwijs voor jou belangrijk. Het is namelijk van belang om goed terug te integreren in het onderwijs en om een eventuele burn-out in de toekomst te voorkomen.

reintegratie onderwijs

Wat wordt er van je verwacht?

Als leraar moet je over bepaalde kwaliteiten beschikken. Leiding geven is daar een aspect van. Je moet namelijk een groep van meestal minimaal 20 kinderen onder controle kunnen houden. Het is natuurlijk belangrijk dat de sfeer goed is en er geen onderlinge frictie ontstaat. Daarnaast moet je zorgen voor een veilige leeromgeving. Zowel op sociaal vlak als fysiek. Je moet je vak goed kunnen verstaan en meer weten dan alleen in het lesboek staat. Je moet je leerlingen ook goed kunnen motiveren en stimuleren. Dit is wellicht wel de belangrijkste factor die je moet hebben om ervoor te zorgen dat leerlingen je lessen interessant vinden. Ook goed kunnen samenwerken en kunnen reflecteren zijn belangrijke eigenschappen.

 

Recent

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

24/04/2024

Wonen in Limburg, zou je dat wel doen?

22/04/2024

Kleurrijke en eclectische keukenstijlen met een Bohemian twist

15/04/2024

Hoe om te gaan met een afwijzing van je zorgverzekeraar

27/03/2024

Privacy in de tuin

25/03/2024

Meer in deze categorie

Opkomende marketingtrends in 2024 waar bedrijven gebruik van moeten maken

|
Algemeen

Leuke ideeën om je vriendin cadeau te geven met Kerst

|
Algemeen

Wat is microdosering?

|
Algemeen

Steden worden steeds duurzamer

|
Algemeen, Natuur
© Copyright Mentenueva Marketing 2024
hello world!