Hoe herken je een echte VOG?

13/04/2021
|
196
aanvraagformulier

In 2019 waren er veel valse Verklaringen Omtrent het Gedrag in omloop in de zorg en kinderopvang. Dit is natuurlijk allesbehalve de bedoeling, omdat juist op die plekken integere mensen nodig zijn. Een detacheringsbureau vond valse VOG’s in hun administratie en maakte hiervan een melding bij Screeningsautoriteit Justis. Dit is de enige instantie die de VOG mag afgeven en deze heeft altijd een aantal specifieke kenmerken, die lastig – zelfs onmogelijk – na te maken zijn. Hoe je een echte VOG herkent en wat je moet doen als je een neppe in handen krijgt, lees je in deze blog. Daarnaast kun je een VOG aanvragen door het digitale aanvraagformulier.

Hoe ziet een VOG eruit?

Om een valse VOG te herkennen, moet je weten hoe de echte eruit ziet. Zo heeft een VOG altijd een aantal zichtbare en onzichtbare kenmerken. Deze kenmerken moeten allemaal aanwezig zijn. Alleen dan heb je te maken met een originele en officiële VOG. Deze kenmerken zijn, volgens Dienst Justis:

  • Het papier is voorzien van een raster (lijnen) en het blauwe Rijkslogo.
  • Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk.
  • Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op.
Gerelateerd nieuws  Beroepschauffeur, wat komt er allemaal bij kijken?

Wat moet je doen als je een valse VOG tegenkomt?

Heb je een VOG in handen gekregen en twijfel je aan de echtheid of weet je eigenlijk wel zeker dat het een valse VOG betreft? Aarzel dan niet en neem contact op met Dienst Justis. Meldingen over valse verklaringen nemen ze zeer serieus en ze helpen je graag bij het uitzoeken of het een echte VOG betreft of dat het inderdaad een nepper is.

Is het strafbaar om een valse VOG te gebruiken?

Wanneer je een overheidsdocument bewust namaakt of aanpast, heet dit valsheid in geschrifte. Dit is een strafbaar feit. De straf voor dit vergrijp is heel wisselend. Soms wordt er een boete in de vijfde categorie (maximaal 87.000 euro) gegeven, maar dit kan oplopen tot maximaal 7 jaar celstraf. Ook is het daarna vaak onmogelijk om een echte VOG aan te vragen. Die VOG is soms verplicht voor het uitoefenen van een beroep en wanneer er eerder een VOG vervalst is, dan telt dit mee bij de screening die Dienst Justis uitvoert.

Recent

Tegels leggen met jouw tegeldonkey!

13/05/2024

Efficiënte flow control in industriële toepassingen met schuifafsluiters

13/05/2024

De ultieme gids voor al je festival essentials

13/05/2024

4 Romantische plekken in Maastricht

09/05/2024

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

24/04/2024

Meer in deze categorie

Succesvolle buitenreclame met billboard marketing

|
Bedrijf

Het proces wat jouw pakketje aflegt

|
Bedrijf

De opkomst van influencer-marketing: hoe merken samenwerken met influencers om hun doelgroep te bereiken

|
Bedrijf

Het belang van branding voor een luxe tuinarchitect

|
Bedrijf
© Copyright Mentenueva Marketing 2024
hello world!