De opkomst van Veganisme
Je ziet het steeds vaker om je heen, vegans of veganisten. Een veganist is een persoon die een levenswijze hanteert waarbij gebruik van dierlijke producten vermijd wordt. Hier praten we over alle dierlijke producten (leer, bont, zijde, wol, vlees en gelatine) of uit dier voortgebrachte producten (zuivel, eieren en honing). Vaak gebruiken veganisten plantaardige producten als alternatief. Bij cosmetica is het ook belangrijk om te weten of de cosmetica dierproefvrij is.
Beweegredenen om vegan te zijn
Vaak vinden Vegans het dierenwelzijn erg belangrijk. Dit is ook de meest benoemde reden om vegan te worden. Dit betekent dus dat zij bezwaar hebben op de leed van dieren bij het creëren van dierlijke producten. Gezondheid is ook een belangrijke reden. Door een veganistische leefwijze aan te houden verminder je risico op hart- en vaatziekten, diabetes en verschillende soorten kanker. Echter zou je een te kort aan vitamine B12 kunnen krijgen dat zelfs chronisch kan worden. Wereldvoedselprobleem is ook een beweegreden die en vegan kan beamen. Dierlijke voeding geeft een grotere ecologische afdruk dan plantaardige voeding. Milieubewustzijn komt er dus ook bij kijken. Veganisten vinden de zorg voor klimaat ook erg belangrijk en proberen op deze manier een steentje bij te dragen.
Wat eten vegans dan?
Dierlijke producten worden vaak vervangen door melkvervangers of tofoe. Daarnaast zijn de standaard voedingsmiddelen die voorkomen bij een vegan dieet: fruit, noten, granen en groente. Toevoegingen voor meer smaak zijn sojabonen, andere peulen en specerijen. Vaak halen veganisten inspiratie uit exotische keukens. Typische vegan recepten zijn: pompoenzaad linzenburgers, sushi met komkommer, veganistische chocolade fudge, gefrituurde tempé, fusillipasta, falafel, hummus, havermoutkoekjes, zeewiersalade, tofoewrap, veganistische pizza en soja melk. Online zijn ook veel recepten te vinden. Bijvoorbeeld: tomaten hummus recept. Vaak is het echter wel zo bij vervangende producten dat de prijs hiervan iets hoger ligt dan dierlijke producten. Zo kun je yoghurt (1L.) voor 0,85 euro halen maar Soja yoghurt (1L.) voor 2.05 euro. Dit scheelt best wat. Gelukkig kun je ook genoeg voedingsmiddelen halen die niet specifiek voor vegans gemaakt zijn.