Select Page

Een schema waarin staat wat en hoeveel je kunt eten is erg fijn zodat je kunt bijhouden welke voedingsstoffen je binnenkrijgt. Ook kan een schema voor je voeding efficiënt zijn als je bijvoorbeeld wilt aankomen of afvallen. Zeker in combinatie met een sportschema is dit ideaal. Elk schema kan op maat gemaakt worden en sluit zo aan op jouw specifieke situatie. Je zou zelf een dergelijk schema kunnen opstellen, maar veel mensen schakelen liever professionele hulp in.

Tips bij het maken van een schema voor je voeding

Wie van plan is om een voedingsschema te maken, dient rekening te houden met een aantal zaken. Je wilt het schema namelijk dagelijks gebruiken. Ten eerste is het fijn als het schema gepersonaliseerd is. Eventuele allergieën, eetmomenten, trainingen en nog veel meer dienen meegenomen te worden als je een zo compleet mogelijk schema wilt. Bovendien hoort een voedingsschema praktisch te zijn. Je kunt een schema zien als een instrument. Enkel het tellen van calorieën is niet voldoende. Een begeleidend boekje met allerlei recepten op maat bijvoorbeeld zou fijn zijn. Je leert zo op een andere manier om te gaan met voeding. Daarnaast is het goed als je een voedingsschema hebt wat je langer kunt gebruiken als leidraad. Het is namelijk wel zo fijn als je ergens naartoe werkt en dan zijn schema’s voor enkele weken niet bevorderlijk. Tot slot is het wenselijk om zelf te koken, zodat je onder andere weet welke voedingsstoffen in je eten zitten. Vers, onbewerkt voedsel is hierbij de sleutel tot jouw succes!

Zelf een schema maken

Het kost meer moeite om zelf een schema op te stellen, maar uiteindelijk heb je hier zelf veel baat bij. Je krijgt zo meer inzicht in de nutriënten in jouw voeding. Bij het maken van een goed schema dien je rekening te houden met vier stappen. Allereerst dien je je dagelijkse voedingsbehoefte te berekenen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een online calculator gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk om je eetmomenten te plannen. Ook het verdelen van je macro’s is essentieel. Weet wanneer jij je koolhydraten wilt eten. Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is de samenstelling van je maaltijden. Zorg dat je allerlei receptjes verzamelt die jij lekker vindt. Ga er goed voor zitten en stel een grondig schema samen waardoor jij de beste versie van jezelf wordt!

Voedingsschema