Crypto termen voor dummies
Voor alle beginners onder ons hebben we deze blog geschreven. In deze blog gaan we de meest gebruikte termen onder cryptocurrency aan het licht brengen en deze uitleggen. Wilt u echter meer weten op crypto? Dan kunt u online gemakkelijk het crypto news volgen om zo steeds meer te leren over crypto news. Door u erin te verdiepen kunt u ook makkelijker het crypto news bijhouden.
De begrippen
- Cryptografie
Crypto betekend letterlijk ‘geheim’ of ‘verborgen’. Hierbij worden berichten zo versleuteld dat alleen de ontvanger en verzender de berichten kunnen zien. Zo kunnen onbevoegde niet bij de gevoelige informatie terecht komen. Deze vorm van beveiliging bestaat uit een combinatie van wiskundige formules, informatica en engineering.
- Decentralisatie
Bij een gedecentraliseerde structuur is een derde partij niet per se nodig om te functioneren. Dat wil dus zeggen dat er geen tussenpersonen of partijen bij een ontvangst of gift zit. Bij decentralisatie is niemand de baas. Er zijn dus meerdere machines die samen ervoor zorgen dat de transactie volmaakt kan worden. Wanneer er dan een machine gehackt wordt of uitvalt kan de transactie nog steeds doorgaan. Daarom is Bitcoin nog nooit gehackt. Je kunt decentralisatie dus eigenlijk zien als een onafhankelijk netwerk waarin niemand de baas is. Daarnaast is er ook centralisatie. Bij centralisatie ben je afhankelijk van een derde partij. Een voorbeeld hiervan is wanneer u Jantje 10 euro wilt overmaken, kan dit niet zonder de Rabobank als tussenpersoon/tussenpartij.
- Blockchain
Blockchain is een database waar informatie opgeslagen kan worden. Bij een Blockchain worden kleine blokjes informatie aan een lange ketting toegevoegd. Elk blokje bevat informatie (prijs, tijd, wallet-adres etc.) over het huidige en vorige blokje. De ketting wordt steeds langer en wordt voor altijd bewaard. Zo kunnen transacties makkelijk herleid worden. U kunt met een blockchain zonder een derde persoon een transactie permanent vast leggen.
- Bitcoin
Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die ooit gemaakt is. Deze is gebaseerd op cryptografie, decentralisatie en blockchain-technologie. Doordat er bij de Bitcoin een hoeveelheid van coins beschikbaar gesteld worden zal de waarde stijgen van de Bitcoin. Deze hoeveelheid wordt vastgesteld in het begin en kan later nooit meer aangepast worden. Bitcoin kan vergeleken worden met goud doordat Bitcoin schaars is, niet bedrukt kan worden en niet door de overheid gereguleerd wordt. Hierdoor blijft de waarde van Bitcoin steeds veranderen. Je kunt het zien als aandelen of een investering. De prijs wordt bepaald door middel van vraag en aanbod, net zoals bij goud.