Alles over bijstandsuitkeringen
In een land waar alles steeds duurder wordt, waarbij je tijdelijk zonder werk zit kan ertoe leiden dat je onvoldoende geld hebt om van te leven. Wanneer je geen recht hebt op een uitkering, zoals WW, dan is het in vele gevallen een optie om een bijstandsuitkering aan te vragen. Deze bijstand kan aangevraagd worden bij de gemeente, waarin je woont. Maar wanneer kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering en hoe hoog is deze uitkering? Als het gaat om deze uitkering, kunnen er allerlei vragen ontstaan. In dit artikel krijg je antwoord op de bovengenoemde vragen.
Wanneer kom ik in aanmerking?
Theoretisch gezien kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering, wanneer je uitkering is stopgezet en je geen inkomen hebt. In de wet ‘Werk en Bijstand’ staat beschreven dat in Nederland iedereen recht heeft op een algemene bijstandsuitkering. Mocht je nog problemen hebben met je oude of huidige werkgever over de uitbetaling van loon, dan kun je altijd de hulp inschakelen van de juristen van JUROP. Zij gaan er dan samen voor zorgen dat jouw loon alsnog uitbetaald zal worden.
Wanneer men niet kan voorzien in levensonderhoud en geen recht heeft op een andere regeling of uitkering, kom je in aanmerking voor deze bijstand. Ook als je jouw baan bent kwijtgeraakt of tijdelijk niks verdient, dan heb je recht op een algemene bijstandsuitkering van de gemeente.
Daarnaast bestaat er een bijzondere bijstandsuitkering, welke eenmalig uitgekeerd wordt als je noodzakelijke kosten hebt die niet betaald kunnen worden.
Tot slot is er een aanvullende bijstandsuitkering waar je recht op kan hebben. Dit wordt ook wel een langdurigheidstoeslag genoemd, welke jaarlijks uitgekeerd wordt wanneer je langdurig een laag inkomen hebt. Daarbij is het een voorwaarde dat er geen zicht is op een inkomensverbetering.
Andere voorwaarden zijn dat je niet gedetineerd bent in een gevangenis of huis van bewaring en dat je staat ingeschreven als werkzoekende en meewerkt om werk te vinden.
Hoogte van de uitkering
Op basis van leeftijd en de situatie wordt de bijstand bepaald. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de leeftijdsgroepen 18 tot en met 20 jaar, tussen de 21 en de pensioengerechtigde leeftijd en vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. Daarnaast wordt gekeken naar de leefvorm, zoals alleenstaand en gehuwd.
Wanneer je alleenstaand bent en zich bevindt in de groep tussen de 21 en de pensioengerechtigde leeftijd, dan is het uitgekeerde bedrag inclusief vakantiegeld €1.199,98 per maand. Wanneer je als 19-jarige gehuwd bent met kinderen, dan ontvang je inclusief vakantiegeld €840,78 per maand.