Voorbeelden van Burgerparticipatie

12/01/2022
|
245

Als burger van een gemeente is het aangenaam om de indruk te krijgen dat je niet alleen woont in een gemeente, maar dat je er ook deel van kan uitmaken. Interactieve beleidsvorming wordt dan over het algemeen  gestimuleerd in veel gemeentes. Nog niet alle gemeentes maken gebruik van burgerparticipatie, maar dit getal blijft wel stijgen.

Verbeter de buurt

Een goed eerste voorbeeld van burgerparticipatie is de Online-website verbeterdebuurt.nl. Wanneer je als burger een bepaalde visie hebt voor jouw gemeente en ook denkt dat jouw idee een positieve impact kan hebben, dan kan je dit idee op deze website achterlaten. Het platform zal je idee doornemen en de rol innemen van bemiddelaar. Hierdoor wordt je in contact gebracht met de gemeente zelf.

Buurtpreventie

Buurtpreventie zal voor veel mensen een bekende term zijn. Buurtpreventie is ook een goed voorbeeld van burgerparticipatie. Hierbij heeft een bepaalde buurt een whatsappgroep waar ze elkaar op de hoogte kunnen stellen van verdachte activiteiten in hun buurt, of wanneer buurtgenoten op vakantie zijn en gevraagd wordt of de rest van de buurt een oogje in het zeil wil houden voor hun huis. Op deze manier kunnen inbraken voorkomen worden.

Gerelateerd nieuws  Meubel reparatie

Burgerpanel

De burger is vaak de expert in zijn eigen buurt. Daarom kan de burger ook een bepaalde expertise toevoegen in een gemeente. Het gemeentebeleid krijgt hierdoor een beter beeld van de vraag van de bewoners binnen de gemeente. Daarbij profiteert de burger ook van en burgerpanel door middel van de ‘Wisdom of the Crowd’. Dit houdt in dat adviesraden een nuttige manier zijn voor de gemeente om regels en wetten op te stellen die een goede toevoeging hebben in de gemeente en voor de burgers.

Vouchersysteem

Het laatste voorbeeld van burgerparticipatie is het vouchersysteem. Het doel van een vouchersysteem is om de sociale cohesie in een buurt beter te maken en om de burgers een stukje regie te geven over hun eigen buurt. Dit houdt in dat de burger niet alleen verantwoordelijk is voor het indienen van het plan, maar dat de burger ook het plan uitvoert en zelf ook bezig is met het budget voor het plan.

Recent

Hoe kies je een goede dakdekker?

21/06/2024

Offline adverteren? Dit kun je doen!

21/06/2024

Hoe kies je de perfecte smartphone?

20/06/2024

Wat is logistieke dienstverlening?

19/06/2024

Duurste keuken ter wereld

17/06/2024

Meer in deze categorie

Hoe kies je een goede dakdekker?

|
Algemeen, Wonen

Duurste keuken ter wereld

|
Wonen

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

|
Wonen

Wonen in Limburg, zou je dat wel doen?

|
Wonen
© Copyright Mentenueva Marketing 2024
hello world!